Studenten mogen meer werken in 2025, maar let op voor belastingen

De wetgeving rond studentenarbeid en fiscale voordelen ondergaat belangrijke wijzigingen. Studenten mogen vanaf 2025 meer uren werken en kunnen meer verdienen zonder fiscaal ten laste te vallen van hun ouders. Maar er zijn belangrijke kanttekeningen waar ondernemers en ouders rekening mee moeten houden.

Verhoging van het aantal werkuren


Vanaf 1 januari 2025 mogen studenten 650 uur per jaar werken onder het voordelige statuut van studentenarbeid. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van het oorspronkelijke pakket van 475 uur. In 2023 en 2024 gold er al een tijdelijke verhoging naar 600 uur als gevolg van de coronacrisis.


Binnen deze 650 uur genieten studenten van een gunstig sociaal statuut:


  • Er wordt slechts een solidariteitsbijdrage van 2,71% ingehouden
  • Dit is beduidend lager dan de normale sociale bijdrage van 13,07%
  • Doorgaans wordt ook geen bedrijfsvoorheffing ingehouden


Hogere inkomensgrens om fiscaal ten laste te blijven


Een van de meest ingrijpende wijzigingen betreft de inkomensgrens waarbij studenten nog fiscaal ten laste kunnen blijven van hun ouders. In de nieuwe wetgeving worden de toegelaten nettobestaansmiddelen opgetrokken naar 12.000 euro per jaar.


Bovendien wordt de eerste schijf van inkomsten uit studentenarbeid die niet meetelt als bestaansmiddel verdubbeld van 3.420 euro naar 6.840 euro.


Wat betekent dit concreet?


Een student kan tot 21.840 euro per jaar verdienen en nog steeds fiscaal ten laste blijven van de ouders, op voorwaarde dat minimaal 6.840 euro afkomstig is uit studentenarbeid. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van de huidige situatie.


Zonder deze wetswijziging zou een jongere ten laste van gehuwde of wettelijk samenwonende ouders in 2025 maximaal 8.545 euro mogen verdienen. Voor een jongere ten laste van een alleenstaande zou dat 10.832,50 euro zijn.


Belangrijk: meer verdienen betekent niet belastingvrij


Hoewel studenten meer mogen verdienen om fiscaal ten laste te blijven, betekent dit niet automatisch dat ze geen belasting betalen. Net als iedereen hebben studenten recht op een belastingvrije som van 10.910 euro (inkomstenjaar 2025).


Een student betaalt geen belasting als hij of zij niet meer dan 15.585,71 euro verdient met een arbeidscontract, en dit het enige inkomen is. Dit komt doordat er van het brutoloon forfaitaire beroepskosten mogen worden afgetrokken.


Let op: Een student die het maximumbedrag van 21.840 euro verdient om nog ten laste te blijven, zal ongeveer 1.338 euro belasting betalen (rekening houdend met een gemeentebelasting van 7%).


Gevolgen voor kinderbijslag (Groeipakket)


Voor het behoud van de kinderbijslag gelden specifieke regels:


  • Studenten jonger dan 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag
  • Studenten van 18 jaar of ouder behouden kinderbijslag bij maximaal 650 uur werk via een studentenovereenkomst
  • Bij meer dan 650 uur werk vervalt het recht op kinderbijslag


Aandachtspunten voor ondernemers en ouders


Als ondernemer of ouder is het belangrijk om rekening te houden met deze wijzigingen:


  1. Voor werkgevers: U kunt studenten nu langer inzetten onder het voordelige statuut (650 uur i.p.v. 475 uur)
  2. Voor ouders: Het belastingvoordeel voor kinderen ten laste blijft behouden, zelfs als uw kind aanzienlijk meer verdient dan voorheen
  3. Voor studenten: Meer verdienen betekent niet automatisch belastingvrij verdienen. Bij inkomsten boven 15.585,71 euro moet u rekening houden met belastingafdracht


Advies op maat bij TaxCalCul


De nieuwe regels bieden mogelijkheden, maar vereisen ook een zorgvuldige planning. Als ondernemer of ouder van een student kunt u bij TaxCalCul terecht voor persoonlijk advies over de fiscale gevolgen van deze wijzigingen.


Onze experts helpen u graag bij:


  • Het optimaliseren van de fiscale situatie van uw onderneming bij het inzetten van jobstudenten
  • Persoonlijk advies over de impact op uw belastingaangifte als ouder
  • Begeleiding voor startende ondernemers die zelf nog studeren


Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer informatie? Neem dan contact op. Ons team van experts staat voor u klaar met deskundig advies op maat.


door TaxCalCul 22 april 2025
Als ondernemer in België sta je regelmatig voor belangrijke financiële beslissingen. Een van de meest impactvolle keuzes is hoe je vastgoed aankoopt: als privépersoon, via je vennootschap, of via een gesplitste aankoop. Bij TaxCalCul krijgen we deze vraag vaak van onze klanten in de regio Antwerpen en het Waasland. In deze blogpost belichten we vooral de gesplitste aankoop, die door een recent arrest van het Hof van Cassatie nog aantrekkelijker is geworden.
door TaxCalCul 28 maart 2025
De belastingaangifte voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is op 26 maart 2025 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Zoals elk jaar zijn er weer enkele wijzigingen doorgevoerd. De Vlaamse aangifte telt nu 839 codes, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes toegenomen, terwijl de Brusselse aangifte zelfs zeven codes extra telt.  In deze blogpost zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor u op een rij, zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw belastingaangifte invult.
door TaxCalCul 17 maart 2025
Als je van de brutowinst de operationele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of verkoopkosten) aftrekt en de eventuele operationele opbrengsten (bijvoorbeeld licentie-inkomsten voor farmaceutische bedrijven) optelt, dan bekom je de ebitda. Let er wel op dat er met afschrijvingen in dit stadium nog geen rekening gehouden wordt. De ebitda wordt vaak letterlijk vertaald door “inkomsten voor interest, ... Lees meer
Laad meer berichten